Historie van het gebouw

De Churchillflat is neergezet in 1968. De flat staat tegenover ‘In de Bogaard’, het in de jaren zestig gebouwde nieuwe winkelcentrum en stadshart van Rijswijk. De flat werd ontworpen door de bekende Rotterdamse architect Harry Nefkens. Langs de Beatrixlaan zijn nog een aantal flatgebouwen van zijn hand te vinden. De aannemer zat ook aan de Beatrixlaan. Intervam N.V ging ten tijde van de bouw deel uitmaken van de Hollandse Beton Groep.

Hoewel de flat officieel ingedeeld is bij de Muziekbuurt, heeft het zijn eigen reputatie. Dit is het gevolg van de stedenbouwkundige positie die het blok inneemt. De flat staat namelijk op de grens van een woonwijk én een winkelcentrum met een regiofunctie.
Stedenbouwkundig gezien heeft de flat meerdere functies. Als deel van de rand van hoge gebouwen rond het winkelcentrum moest de flat helpen een winkelgebied te markeren en voor dat gebied een grootstedelijk decor te vormen. Tegelijk moest de achterliggende Muziekbuurt met zijn meer kleinschalige uitstraling afgeschermd worden.

In de (oorspronkelijke) gevels van de omliggende hoge gebouwen zijn de horizontale lagen duidelijk aanwezig. Voor de representativiteit zijn de gevels zo neutraal mogelijk gehouden. Bij een kantoor volgt dit vanzelfsprekend uit het programma. Bij een woongebouw is het vanwege de diversiteit minder eenvoudig. Door de trappenhuizen aan de achterkant te leggen en bij de tweekamerflats de keuken inpandig te houden slaagden de ontwerpers erin een ononderbroken voorgevel bestaande uit een herhaling van woonkamers en slaapkamers te maken. De flat manifesteert zich daarmee eerder als één groot lang blok. Dit beeld wordt nog eens versterkt door de rondgaande galerijen aan het gebouw.

Interessant is een vergelijking met de later gebouwde (zuster) flat aan de Van Vredenburchweg. Ten opzichte van de Churchillflat is de plattegrond gespiegeld. De trappenhuizen en de keukens liggen aan de straat. Behalve het balkon. Dat is op het zuiden gebleven. Welbeschouwd kan de Churchillflat gezien worden als een variatie op het model Vredenburgweg.

Op de toevallige passant komt de ruim 170 meter lange, dertien lagen tellende flat wellicht massaal over. Frontaal gezien vanaf het Bogaardplein is de flat behoorlijk indrukwekkend. Dat sommige mensen het lastig vinden om zich met het gebouw te identificeren betekent echter niet dat er iets aan het gebouw mankeert of ontbreekt.
Bij de opzet van dit soort architectuur gaat het namelijk in de eerste plaats om de beleving vanuit de woning. Door de locatie, het uitzicht, de uitstekende plattegronden en de goede voorzieningen is het fantastisch wonen in de Churchillflat. De meeste bewoners zullen dit beamen.

2012-04-10-Flat-in-aanbouw

Terrein van de flat in aanbouw (bron: Beeldbank Rijswijk)

Oorspronkelijke omslag van de brochure uit 1969